Restes arqueològiques
Restes arqueològiques
Els treballs arqueològics duts a terme entre l'any 2002 i 2003 amb motiu de la construció de la Biblioteca, van permetre treure a la llum un espai urbà andalusí del segle XII/XIII conservat al seu subsòl i que es pot visitar de forma permanent en l'horari d'obertura de la biblioteca.
Amb aquesta excavació, s'ha recuperat un testimoni importantíssim del passat medieval: part d'una illa d'habitatges amb un vial de trànsit i un complex sistema de canalització i evacuació d'aigües residuals vers al riu. Aquest vial és totalment paral·lel al carrer del Vall, podent afirmar, que la morfologia actual del casc antic de Tortosa està estretament lligada a l'urbanisme andalusí.
Els habitatges localitzats segueixen la tradició de casa mediterrània amb pati interior i una distribució de les estances al seu redós. Les cases presenten poques obertures, dotant així als seus habitants d'una intimitat molt preuada per als musulmans.
Les estances són sumptuoses i s'ha pogut identificar una cuina, una latrina, l'accès al vial, dos patis i diversos àmbits destinats a diferents usos, a més d'un forn ceràmic, un pou ...
Els materials arqueològics localitzats són d'una qualitat tècnica excel·lent, remarcant l'aparició de material ceràmic de luxe, en un immillorable estat de conservació, tant és així que s'han trobat diverses peces senceres.