Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para su funcionamiento, mantener la sesión y personalizar la experiencia del usuario.

Más información en nuestra Política de Cookies.

AceptarRechazar
language

VIII Jornades

No alt text available for image

Les VIII Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc

VIII Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc 'Les Costums de Tortosa. 750 anys del primer text jurídic en català'

Aquestes Jornades esdevenen per la commemoració dels 750 anys de la primera edició del Llibre de Les Costums de Tortosa, i volen donar a conèixer un cos jurídic que es manté entre els interessos de la ciutadania i de la senyoria, i com, encara a dia d'avui, gaudim de les seves conseqüències. És tracta d'un dels textos jurídics catalans de més categoria històrica, marca singularitats tortosines ben específiques respecte del Dret General de Catalunya, d'una gran riquesa jurídica i de les quals ho en pot extreure conclusions rellevants.

Parlar de Les Costums de Tortosa és parlar del dret tortosí, parlar de vides humanes, del caràcter d'un territori, del seguiment que fa la llei al costat d'un poble al segle XII i que avui encara gaudim dels seus efectes,

La importància de Les Costums de Tortosa es reflecteix a obres de la literatura com Els Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa (1557), un llibre del cavaller i escriptor Cristòfol Despuig (Tortosa, 1510-1574), considerada la millor obra renaixentista en prosa del segle XVI català: 'així és, i en lo de la jurisdicció és tant el que donaren els ciutadans que és cosa que par es deu creure; és tan gran. en fi, que encara que lo rei sia dins Tortosa, no podem administrar la justícia els oficials de la cort, sinó els de la ciutat', responia el ciutadà tortosí Fabio al cavaller Lucio, interpel·lat pels cridaners privilegis i llibertats dels quals veia que Tortosa en feia ús i en gaudia.

Data: Del 14 al 19 de novembre de 2022.

Ponents: Josep Serrano Daura, Albert Curto, Josep M. Alanyà, Cinta Accensi, Lluís Pegueroles, Vicent García, Lluís Gimeno, Tomàs de Montagut, i Àngels Massip

Programació

Dilluns 14 de novembre 2022

 • Inauguració de les VIII Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, a càrrec de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

 • ‘Una aproximació al contingut de Les Costums de Tortosa', a càrrec de Josep Serrano Daura, doctor en Dret i professor de la Facultat de Dret de la UIC-Universitat Internacional de Catalunya.

 • ‘Les Costums de Tortosa i les diferents edicions del llibre’, a càrrec d' Albert Curto, historiador i director de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre.

Dimarts 15 de novembre 2022. Context històric

 • ‘Context històric, la Tortosa de Les Costums’, a càrrec de Josep M. Alanyà, prevere i historiador.
 • ‘Tortosa de Les Costums. El dret tortosí’, a càrrec de Cinta Accensi, escriptora, graduada i màster en Dret i professora d'Educació Secundària.

Dimecres 15 de novembre de 2022. Dret tortosí

 • ‘La dona al Llibre de Les Costums i la Constitució tortosina’, a càrrec de Lluís Pegueroles, advocat.

 • ‘Fonts documentals, estructura i redacció de Les Costums de Tortosa de 1272’, a càrrec de Vicent García, professor titular i d'Història del dret a la Universitat Jaume I de Castelló.

Dijous 17 de novembre 2022. Una visió filològica i una visió de cultura jurídica

 • ‘Un tast lingüístic a Les Costums de Tortosa (ms. 1272)’, a càrrec de Lluis Gimeno, filòleg, professor de la Universitat Jaume I de Castelló.
 • ‘Les Costums de Tortosa dins la cultura jurídica d'Europa i de Catalunya’, a càrrec de Tomàs de Montagut, catedràtic d'Història del Dret i de les Institucions a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Divendres 18 de novembre 2022

 • 'L’edició del 750 aniversari del manuscrit Consuetudines Dertosae de 1272 a partir dels camps semàntics de pesos i mesures dels càrrecs públics, relacioant els mots antics amb els mots tortosins actuals’, a càrrec d’Àngels Massip Bonet, filòloga.

Dissabte 19 de novembre 2022.

 • Ruta literària.‘Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc: El llibre de Les Costums’, a càrrec de Cinta Accensi, escriptora, graduada i màster en Dret i professora d'Educació Secundària.
Tríptic VIII Jornades Patrimoni Literari Ebrenc_2021 (PDF, 6 MB)